Julia Child receptje alapján, de mivel én a 30 perc alatt összedobható kaják híve vagyok, ez most lényegesen rövidebb idő alatt készült …
de ez az eredményt szerintem nem befolyásolta, és ez a képen is látható 🙂
az ízéről meg nem is beszélve
Na, akkor kezdjünk neki. Azt ugye mondanom se kell, hogy a jó minőségű alapanyag az nélkülözhetetlen:)
Hozzávalók az elkészítés sorrendjében:
- 15 dkg húsos szalonna/ én egy kis füstöltet is vágtam hozzá, biztos ami biztos
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1,5 kg marhahús kb. 4 centis kockákra vágva/ lábszár az én esetemben
- 2 szeletelt répa-3-4 centis darabokban
- 1 szeletelt hagyma-most elég a nagy kocka is
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors-frissen őrölt
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 pohár/x2 dl/ burgundi féle finom vörösbor EZ FONTOS! A bort ellenőrizzük is, a negyedik a minőség ellenőrzés eszköze volt
- 2-3 pohár húsleves-ennek hiányában 3 jól megtermett marhavelős csont szeletben, összesen 30 centiméter
- 1,5 dl paradicsompüré
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- 0,5 teáskanál kakukkfű
- 1 babérlevél
- 18-24 kis gyöngyhagyma-én csemegeízesítésű savanyítottat választottam. levét leöntöttem
- 1/4 kg apró gomba, nekem most champion volt, de tudnám még fokozni az élményt még, valami erdeivel-szerintem nagyon hatásos lenne:)
Az elkészítés:
Én a slow food elkötelezett híve vagyok, de az ételek elkészítésre fél óránál több időt nem szánok. Kis munka-nagy élvezet:)
Na ezért aztán szakítottam a Julia által használt technológiával és az időrabló szöszmötölésekkel.
Szükség lesz egy jó minőségű edényre, amit be tudsz tenni a sütőbe. Ez lehet egy jó kis vaslábas/tulajdonképpen ez az igazi, mert ebben lehet jó pirítani és utána párolni is/vagy egy rozsdamentes vastag aljú edény, amit lehet a sütőbe tenni. Tehát:
Az olajon, közepes lángon megpirítod a szalonnákat, ha már jó barna- rádobod a hagymát/közben pirítod folyamatosan/ aztán a fokhagymát és sárgarépát is. Folyamatosan közepes lángon pirítod a lényeg. hogy jó barna legyen!
Ha kész félre teszed.
A húst nagyobb darabokra vágod, kb: 4×4 cm-re, frissen őrölt borssal megszórod, sima lisztbe forgatod, majd egy serpenyőben- vajon, minden oldalát megpirítod. Inkább kevesebbet egyszerre, hogy valóban piruljon, barnuljon. Ahogy készülnek a hús darabok, rögtön rászeded az előzőleg elkészített alapra. Na, itt már cél egyenesben vagyunk.
ha az összes husi kész, fűszerezzük a receptben megadott hozzávalókkal, vigyázva a só adagolásra!!! Ha a szalonna túl sós elsózhatjuk az ételt! Hozzáadod a paradicsomot és az alaplevet kellett volna, de ez nekem nem volt, na meg ez az alaplé főzés megint ugye macera. Jöhet a modernizálás-egyenes bele a velős csonti!
Ugrott utána a sárgarépa is. Egy keverés és felöntöd borral. Felforralod, lefeded és beteszed a sütőbe kb: 180 fokra, hogy lassan, nagyon lassan gyöngyözve, forrva párolódjon. Ez lehet 2-de inkább 3 óra. kb. 2 óra elteltével kiveszed, hozzákevered a gombát és a lecsepegtetett gyöngyhagymákat. A következő órában még egyszer ellenőrzöd a bor minőségét és elkészíted a köretet.
Tálalhatod főtt újburgonyával, francia rakott krumplival, párolt zöldborsóval, de mivel ez igazi kocsma kaja, legfinomabb egy karéj friss ropogós héjú fehér kenyérrel. Nálam evidencia a csemege uborka. Ezt mostanában leginkább a vecsési piacon szerzem be.
Pá drágáim, jó étvágyat!