Mustár történelem dióhéjban

posted in: Blog | 0

 

A mustár ősidők óta ismert és használatos fűszer. A majdnem négyezer éves sumér emlékek közt szerepel a fehér mustár magja is. A rómaiak nagyban termesztették, és a fiatal csíranövényeket salátaként, a kifejlett leveleket Diocletianus császár uralkodásának idején spenóthoz hasonlóan főzelékként fogyasztották. A mustár rómaiak közvetítésével jutott el hazánk földjére is. Dél-Európában és Délnyugat-Ázsiában honos, e helyeken, továbbá Európában, Indiában, Amerikában sok helyen, így nálunk is termesztett egyéves növény.

Magyarországon nagyban termesztett növény. A magok gömbölyűek, sárga színűek, amelyek szinalbin glikozilátot, illó és zsíros olajakat és fehérjét tartalmaznak. Fajtái: – a fehér mustár (Sinapis alba), angol mustárként is ismerik; – a fekete mustár (Brassica nigra), francia mustárként ismert; – a szareptai mustár (Brassica juncea), a barna mustár.

Konyhai felhasználása: Az ipari felhasználáson kívül a mustármagot a savanyúságok eltevésénél, illetve pácok, szószok, majonézek, kolbászáruk készítésénél is fontos. Közismert, hogy egy csepp mustár hozzáadásával minden ételnek pikáns ízt kölcsönözhetünk. Az asztali mustár legfontosabb alapanyaga az ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, a hagyma és a só. A fekete mustármagot lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar hasznosítja.

Élettani hatása: A fehér mustármagot érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe-és májbántalmak, emésztési panaszok, reuma, isiász és bőrkiütések ellen használják az otthoni orvoslásban. A magot naponta háromszor, étkezés előtt kell bevenni 1-1 csapott kávéskanállal.

Tápértékében hasonlít a káposzta-félékre, sőt azoknál értékesebb. Csupán fél csésze mustárzöld levét kellene elfogyasztani minden másnap, ahhoz hogy szervezetünk megkapja az ideális egészséghez szükséges vitaminokat és ásványokat. Emésztésserkentő, megfázások ellenszere, köhögéscsillapító, ideg és izomerősítő. Vérnyomás és szívműködés szabályzó, serkenti a vérképződést. A vitamin tartalma miatt látásjavító, pozitívan hat a hormonháztartásra. Bőr-haj és köröm regeneráló

Mustárfajták:

Francia mustár: Négy hagyományos típusa a dijoni, a floridai, a bordói és az egész szemű mustár.

Grey Poupon mustár: Burgundiából származó mustárfajta, amely összezúzott borsszemeket tartalmaz. Krémes, nagyon csípős, így elsősorban a jellegzetes ízű ételekhez illik.

Dijoni mustár: Csípős mustár, legkedveltebb a fehérborral ízesített változata. Bor íze miatt szószok, öntetek készítésére alkalmas.

Moutarde de meaux: Egész mustármagokból készül, és barnamustármagokkal ízesítik. Ha egy magra ráharapunk, kiárad belőle az átható ízű olaj. A dijoni és az angol mustárhoz hasonlóan nagyon csípős íze van.

Tárkonyos francia mustár: A sötétebb bordói mustárok egyik változata. Enyhe íze miatt hideg húsokhoz, és fűszeres ételekhez ajánljuk.

Német mustár: A bordói mustárhoz hasonló az íze, enyhe, édes mustárfajta.

Amerikai mustár: A Sinapis alba magjából készül. A hot dog és a hamburger klasszikus kísérője.

Angol mustár: Csípős, átható ízű mustár. Fehérborból, jamaicai szegfűborsból és fekete borsból készül. Jellegtelen ízű ételekhez való.

Provence-i mustár: Paradicsommal, fokhagymával, hagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesített mustár, bárányhoz, sült húsokhoz illik

Katalán mustár: pikáns, paradicsommal, zöld és fekete olajbogyóvalszardellával, zöldborssal és különféle hagymákkal ízesített változat